Srednja škola Metković od školske godine 2024./2025. uvodi novi četverogodišnji program obrazovanja za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist.
Turističko-hotelijerski komercijalist zapošljava se u ugostiteljskim poduzećima (hoteli, pansioni, kampovi i drugo), obrtničkim ili privatnim radnjama na radnim zadacima:
- priprema i posluživanje hrane i pića
- rad u industriji za preradu namirnica ili pripremu proizvoda
- rad na poslovima banket-menadžera
- organizira rad u kuhinji i restoranu, brine o tehnološkom procesu, tehničko-tehnološkoj opremljenosti i inventaru,
- planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala te vrši kontrolu skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica,
- sastavljanje dnevnog jelovnika, dogovaranja i organiziranja domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera unutar i izvan objekta
- osmišljava prezentaciju nacionalnih jela i njihovu prezentaciju,
- brine o prezentaciji i propagandi restorana, ekonomičnosti rada, estetskom izgledu jela i uređenju prostora,
- kontrole, rada i financijskog poslovanja kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata,
- pronalaženje rješenja kod specifičnih zahtjeva gosta,
- trajnog usavršavanja u struci i praćenja svih informacija neophodnih za uspješno obavljanje navedenih poslova.
Nakon dvogodišnjeg iskustva u struci osposobljen je za to radno mjesto direktora odjela hrane i pića te poslovima ugostiteljskog menadžmenta u hotelima i visokokategoriziranim ugostiteljskim objektima i pansionima. Nakon završenog školovanja pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete.
Učenje temeljeno na radu kroz zanimljive stručne predmete, učenje stranih jezika, puno praktične nastave i razvijanje vještina: komunikativnost, timski rad, kreativnost i organiziranost, samo su neki od temelja ovog zanimanja.